Felnőtt fogszabályozás

Manapság a fogszabályozás már nincs korhoz kötve. A modern önligírozó és láthatatlan (pl.: Invisalign, Happysmile) fogszabályozó készülékeknek köszönhetően a kor már nem akadály. Természetesen megvannak a maga sajátosságai a felnőttkori fogszabályozásnak, ám ezeket figyelembe véve hamar eljuthatunk a kívánt végeredményig.

A felnőtt fogszabályozás sajátosságai közé tartozik a lassuló anyagcsere, melynek köszönhetően a fogmozgatás során elinduló csontátépülés (remodellálódás) is több időt vesz igénybe. Amennyiben kis erőkkel működő, önligírozó fogszabályzó rendszereket használunk, úgy ezt a problémát könnyedén áthidalhatjuk.

Felnőttkorban, nagyjából 18-22 éves kor után a csontnövekedés befejeződik. A rágóapparátus jelentős növekedése-fejlődése ennél jóval korábban, 13-15 éves kor körül 95%-ban végbemegy. Ezen időszakot követően az állcsontok növekedésének módosítása, serkentése/gátlása már nem lehetséges konzervatív úton, így általában valamilyen kompenzációs kezelést hajtunk végre.

  • Felnőtteknél gyakori az esztétikai terápia, ahol csak az úgynevezett „social six”, vagyis elülső 6 fog szabályozása történik. Ezeknek előnye, hogy jóval gyorsabbak a komplex fogszabályozásnál, az esztétikus mosolyt rövid időn belül elérhetjük, ám jelentős hátránya, hogy ilyenkor figyelmen kívül hagyjuk a különböző harapási eltéréseket, kizárólag a szép mosoly elérésére törekszünk. Mivel maximalistának tartom magam, ezért ezt a típusú kezelést nem szoktam ajánlani, kizárólag minimális eltérések korrekciójára (enyhe fogszabályzás utána visszarendeződés, kis torlódás, 1-2 fog hibás pozíciójának helyreállítása).
  • Amennyiben valaki jelentősebb állcsonteltéréssel rendelkezik, és nem elégszik meg a kompenzációs, vagy esztétikai kezelések által nyújtott végeredménnyel, úgy lehetősége van sebészi-fogszabályozó kezelés alá vetni magát. A sebészi fogszabályzás lényege, hogy az alsó-felső rögzített fogszabályzó készülékkel egymástól függetlenül kialakítunk két tökéletes fogívet. Ezt a két, szépen sorbarendezett fogívet hosszas tervezés után a szájsebészeti műtőasztalon, előre elkészített irányító sablonok segítségével tökéletes pozícióban illesztik össze, úgy, hogy a profil is javuljon, és közel legyen az ideálishoz. A sebészi kezelések komoly, altatással és 5-7 napos kórházi bent fekvéssel járó beavatkozások. A teljes regeneráció ideje átlagosan 2-3 hónap. Kizárólag nagyon elhatározott pácienseknek javaslom ezt a módszert, mert a radikális beavatkozások mellett a várható kezelési idő is hosszabb egy szokványos fogszabályozó kezelésétől.
  • A felnőtt fogszabályozásban alkalmazott módszerekről részletesebben olvashat a "Kompenzációs kezelések a fogszabályozásban" című cikkemben.
Copyright © 2020 Dr. Szegedi Levente | Minden jog fenntartva.